Традицията в “Дуисбург” да има българин се възстанови. Стефан Велков подписа договор до края на сезона с опция договърт да бъде продължен, съобщиха от германския третодивизионен клуб.

24-годишният защитник вече е свободен агент, след като разтрогна договора си с “Юрдинген”. Третодивизионният клуб се разпада.

Досегашният му собственик - руснакът Михаил Пономарьов, реши да се оттегли като инвеститор. Причината - не усещал достатъчна подкрепа от градската управа на Крефелд.

Заемащият предпоследна позиция в III лига “Дуисбург” търси попълнения в защитата и затова е насочил усилията си към привличането на Велков.

Първи за “зебрите” в началото на 70-те години на миналия век рита Георг Дамяноф, който е син на българин. През 1992 г. в “Дуисбург” пристига Александър Бончев. 8 г. по-късно с германския тим подписва Илия Груев. През сезон 2007/2008 Благо Георгиев играе за “зебрите” в Бундеслигата.

Друг национал и юноша на “Славия” - Чавдар Янков, е преотстъпен от “Хановер” в “Дуисбург” през есента на 2009-а. От 2011 до 2013 г. за “зебрите” рита Валери Домовчийски.

Груев е бил първо помощник, а после и старши треньор на “Дуисбург”. Асистент тогава му бе Йончо Арсов.