Модерен хирургически корпус ще бъде изграден в Комплексен онкологичен център Бургас/КОЦ/, в кой се лекуват хиляди пациенти от Целия Югоизточен регион. Според кмета Димитър Николов строителството на новия корпус в общинската болница най-вероятно ще започне още тази година.

"Ще продължим да инвестираме в оборудването с най-съвременна медицинска техника . Всичките ни усилия са, за да осигурим максимални условия за диагностика, лечение и последващо наблюдение на онкологичните заболявания", коментира Николов.

Част от бъдещия нов корпус ще бъде Обучителен център по лапароскопска хирургия. Намеренията ни са строителството да започне още тази година, но всичко зависи от финансирането. За изградения вече Корпус 3, в който се извършва лечение с модерна апаратура и спестява пътуването на бургазлии за лечение до други градове, бяха инвестирани 9 млн. лв., 2 млн. лв. от които собствени средства. А идеята ни е строителството на бъдещия корпус да бъде още по-мащабно и освен хирургия в него да има и медицинска онкология, коментира пред "24 часа" проф. Христо Бозов, управител на КОЦ Бургас.

В края на 2020 г. в Онкоцентъра заработи единствения в региона ПЕТ скенер и за около месец бяха изследвани 80 човека, а записванията продължават. Капацитетът на работа на специализирания апарат е 6 пъти месечно по 10 пациенти.

"Стартирахме с добро темпо, но ще увеличим приема на пациенти, като намеренията ни са през ПЕТ-скенера да преминават по 200 души на месец", коментира  проф. Бозов. Той обясни, че с ултрамодерната техника за позитронно емисионна томография и компютърна томография лекарите могат по-рано да "хващат" метастази и рецидиви, както и да оценяват по-адекватно резултатите от терапията при онкоболни пациенти.