Изпращат 180 проби в Националната генетична лаборатория, съобщиха от Областния щаб за борба с коронавируса

Ръст на новозаразените с коронавирус, но плавен, се наблюдава в област Бургас, съобщиха от Областния щаб за борба с коронавируса. По тази причина няма да бъдат въвеждани допълнителни ограничителни мерки. 180 проби, положителни за ковид, са изпратени в Националната генетична лаборатория. Очакват се резултатите, които ще идентифицират щама на вируса, циркулиращ в момента.

За последните 14 дни са регистрирани 236 души на 100 хил. население. Броят на хоспитализираните расте в сравнение с месец януари 2021, като границите, в които се движи е 125-150 души. Към 16 февруари 177 пациенти са настанени в болница. В сравнение с месеците октомври и ноември м.г., когато се наблюдаваше пик на хоспитализирани, в момента пациентите са с по-леки симптоми и заболяването протича по-леко, коментират от щаба. И допълват, че броят на болните на интензивно лечение е нисък. 

Здравните специалисти успокояват, че въпреки нарастващия брой на новозаразени, болниците разполагат със свободни легла. В момента в областта има разкрити 260 ковид легла, свободните са 87. В зависимост от темпото на нарастване на новозаразените и нуждата от хоспитализация, броят на леглата ще се увеличава.

Освен свободни легла, здравните специалисти споделят, че са заредени с лекарства. В УМБАЛ е изградена добра кръвна банка, в която има наличност на реконвалесцентна плазма за всички кръвни групи. От Спешната помощ също отчитат, че натовареността им е по-малка в сравнение с последните месеци на 2020 г..

Област Бургас е на 4 място по брой ваксинирани – общо  4317. Приключва втората фаза, като за имунизация остават 180 учители, заявили желание за ваксинация. Налични са и първите дози на ваксина за участниците в изборния процес. В област Бургас има разкрити 21 имунизационни кабинета, в които могат да се ваксинират между 90 и 100 души на ден. В момента се извършва записване за 3 фаза.

Продължават засилените проверки за спазване на национално въведените мерки. В тях участват МВР, представители на РЗИ, Агенция по храните, Община Бургас. Броят на проверките от началото на февруари до днес е 348. Проверени са търговски обекти, обществен транспорт, хотелски комплекси. Проверки се извършват и на карантинираните лица, които към 16 февруари са 1874.