Бургас се прощава с д-р Хусеин Абумелих, създал заедно със сина си Семир Абумелих една от най-модерните болници в станата - УМБАЛ "Дева Мария". Поклонението пред 85-годишния медик ще бъде на 19 февруари от 13 ч. в Обредната зала на бургаските гробища, съобщиха от болницата.

„Доктор Хусеин Абумелих приемаше предизвикателствата и трудностите в живота с решителност и вяра в успеха. През целия си живот той влагаше цялата си енергия в медицината и в това да помага на хората. Той е в основата на това в Бургас да бъде създадена една от най-модерните болници не само в региона, но и в страната. Винаги ще го помним с това, че силно обичаше България и Бургас. Поклон пред паметта му!“, написа кметът на Бургас Димитър Николов.

Д.р Хусеин Абумелих е роден през 1935 г. в Ирак. Изучава медицина в България и през 1966 г. сключва брак с бургазлийката Недялка Минчева. През 1991 г. се връща за постоянно в България и години по-късно поставя основите на нов тип здравеопазване в Бургас, създавайки медицински център „Света София“.

Верен на любовта си към медицината, няколко години по-късно заедно със сина си Семир Абумелих правят следващата крачка и основават многопрофилната болница за активно лечение „Дева Мария“. През целия си живот е благодарен на България, която, както докторът казваше приживе, му дава отлично образование, предана жена, здрав и умен син и шанс да посрещне с достойнство старините си.