С лентата "Петя на моята Петя" закриват 19-то издание на фестивала

Бургазлии най-после ще могат да видят кинолентата „Петя на моята Петя“, в която много от сцените са заснети в морския град. С прожекцията ще бъде закрит кинофестивалът „София филм фест на брега“ на 26 март в Бургас.

"Петя на моята Петя" е една моментна снимка на съвременния Бургас, включваща лято'2019, морето, Морската градина, Моста, плажа към солниците, фара и пристанището, църквата "Кирил и Методий". Много от сцените са заснети в СУ "Кирил и Методий" - най-старото градско училище, което неотдавна отпразнува 150-годишен юбилей. Бургас е родно място и вдъхновение за поетесата Петя Дубарова. Тя не е главната героиня във филма, но присъства навсякъде в него с духа, таланта, мъдростта си.

В ролята на поетесата ще видим актрисата Алиса Атанасова, която показва убедително и вълнуващо каква можеше да стане Петя, ако не беше избрала да остане завинаги на 17.  Филмът "Петя на моята Петя" бе заснет с финансовата подкрепа на Националния филмов център и Община Бургас. Главните роли са поверени на Александра Костова, Алиса Атанасова, Алена Вергова, Юлиан Вергов, Ясен Атанасов, Албена Павлова, Васил Банов, Моню Монев, Орлин Павлов и др.

Много от актьорите са родени в Бургас или житейски свързани с него, а като статисти в заснемането на филма се включиха близо 500 местни жители. Част от екипа на филма, между които Юлиян Вергов и Светлана Ячева, ще пристигнат в Бургас по време на 19-то издание на „София филм фест на брега“.

Почитателите на киното в Бургас ще имат възможност да се срещнат и разговарят със звездите на българското кино. Общо 32 филма, 20 игрални и 12 късометражни, са включени в афиша на тазгодишното издание, а акцент е българското кино. Престижното киносъбитие ще бъде открито с филма“ Февруари“ на Камен Калев. Фестивалът ще се проведе от 18-ти до 26-ти март в зала "Тончо Русев" на обновения Културен дом НХК .

„Всеки град има събития, които са част от неговата идентичност, „София филм фест на брега“ със сигурност е в листата на тези събития със своята 19- годишна история. Новото пространство, в което се реализира фестивалът тази година, безспорно е много важен момент от неговото развитие, но то идва с още по-силно включване на Община Бургас, като съорганизатор“, коментира зам.-кметът Диана Саватева.

 В рамките на фестивала режисьорът Надежда Косева води киноклас, който тази година работи по филма "Сцени от живота на една актриса" на Иван Владимиров, също част от фестивалната програма.  Ще има и безплатна прожекция на филма на артистичния директор на фестивала проф. Георги Дюлгеров „Мера споредъ мера“ на 26 март. Билетите за фестивала ще са на цени от 8 лева за редовен, 5 лева за пенсионери и учащи. Те вече се продават от 1-ви март на касата на Културен дом НХК и на каса "Часовника" в центъра на Бургас.