„Щастлив съм, че библиотеката вече има нов, хубав и уютен дом. Това е една сбъдната мечта. Удивително е да видиш на едно място толкова много книги, една вселена от знание и толкова модерни технологични решения, които позволяват знанията да бъдат и визуално достъпни“. Така кметът на Бургас Димитър Николов коментира новооткритата регионална библиотека "П.К.Яворов", която вече има нов дом - сградата на бившата "немска" болница в центъра на града.

Сред първите посетители в първия работен ден нdновата библиотеката бяха лица от  културния елит на Бургас, сред които маестро Стефан Диомов, както и бивши библиотечни ръководители и служители.

„Изумително е как от призрачната сграда на бившата Немска болница, която бе истинска язва в сърцето на града, израсна този просторен дом на книгата и изкуството. Място, в което се срещат традициите и технологиите на бъдещето. Място, в което освен да се гмурнеш в необятния свят на книгите, можеш да надградиш знанията си, а най-малките посетители да се забавляват, докато учат интересни и полезни неща“, каза още кметът Николов. И връчи на директора на регионалната библиетока символичен сертификат на новодомците. Т

Кметът бе придружен от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, както и от зам.- кмета по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

Те представиха пред бургазлии обособени пространства в библиотеката и двете изложби, подредени на първия и четвъртия етаж на модерната сграда.

За да се спази традицията, всички служители на библиотеката се включиха в обща снимка. Историческото фото ще влезе в летописа на културната институция, след снимката от първата копка на новата библиотека на фона на изоставената и рушаща се бивша Немска болница.

Всички желаещи да разгледат новата библиотека могат да го направят всеки работен ден, включително и събота, от 09.00 до 17.00 часа. С оглед спазването на мерките за безопасност, се допускат само определен брой хора, дезинфекцира се по график. Служители на библиотеката очакват посетителите пред всяка зала, за да ги упътят и да им разкажат къде какво се намира.

Проектът за изграждането на библиотеката стартира на 8 август 2019 г., когато бе направена символично първата копка. Основната му цел бе да събере на едно място целия библиотечен фонд от над 600 000 книги, разпръснати в 4 филиала на библиотеката.

Проект "Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в Културно - образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека"  e реализиран чрез комбинирана финансова подкрепа от безвъзмездна финансова помощ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., Европейския съюз и Община Бургас.

В новия културен дом има няколко детски къта.
В новия културен дом има няколко детски къта.
Новият дом на книгите очаква бургазлии от понеделник до събота.
Новият дом на книгите очаква бургазлии от понеделник до събота.
Кметът Димитър Николов не скри възхищението си от новия дом на регионалната библиотека - място, където традициите се срещат с технологиите.
Кметът Димитър Николов не скри възхищението си от новия дом на регионалната библиотека - място, където традициите се срещат с технологиите.