Шефовете на ЕК и Европейския съвет критикуват Турция за оттеглянето ѝ от Истанбулската конвенция

Без стол, на който да седне, бе оставена шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен по време на разговори с турския президент Реджеп Ердоган. С това Анкара наруши дипломатическия протокол, съобщи телевизия РЕН.

В разговорите в турската столица участваше и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Ердоган посрещна европейските представители в двореца Бештепе.

Докато Мишел бе уважен с кресло до турския лидер, Фон дер Лайен трябваше да седне на диван отстрани. Според протокола при подобни срещи

диванът е предназначен

за преводачи и други

второстепенни участници

Ден след срещата в Анкара Еврокомисията възрази открито срещу пренебрежителното отношение към председателката на институцията.

Говорител на ЕК посочи, че Фон дер Лайен е можела да напусне срещата, но е преценила да остане и е участвала пълноценно в последвалия разговор, посочва БТА. Кадри от събитието показаха как Фон дер Лайен е оставена права, докато Ердоган и Мишел заемат единствените две кресла, за да се снимат.

Камерата улавя объркването на Фон дер Лайен, на която впоследствие е посочен диванът - тя не разбира къде би трябвало да седне, докато Ердоган и Мишел се разполагат на местата си. Белгиецът не възразява на това, не отстъпва мястото си на Фон дер Лайен и не настоява да се донесе трети стол.

Шефката на ЕК трябваше да седне по същия начин като председателя на Европейския съвет и турския президент, заяви говорителят. По думите му

Фон дер Лайен и Мишел се

ползват с еднакъв

протоколен статут

Източник на “Политико”, запознат с европейския протокол, казва, че никога досега не е виждал подобно разграничение между председателя на съвета и този на комисията при техни съвместни пътувания.

Това, че въпросът не беше поставен открито, не означава, че не е отчетен. Въпреки това Урсула фон дер Лайен реши да остане, за да даде предимство на съдържанието на разговорите пред протокола, добави говорителят. Той заяви, че ЕК ще вземе мерки подобен случай да не се повтаря, и отказа да коментира поведението на Мишел. Отговорите му на въпроси на пресконференция изясниха, че турската страна не е поднесла извинение.

“Вашингтон пост”, а и някои турски анализатори свързаха станалото с факта, че Фон дер Лайен е жена, а други обърнаха внимание на скорошното изтегляне на Турция от Истанбулската конвенция и на красноречивостта на жеста за положението на жените в турското общество.

Срещата бе първата на евролидерите с Реджеп Ердоган от година.

В рамките на разговорите Шарл Мишел заяви, че ЕС е готов да предложи конкретен дневен ред за засилване на икономическото сътрудничество с Турция, предаде Анадолската агенция.

Урсула фон дер Лайен подчерта, че е необходимо развитие на икономическите отношения, и каза, че

Турция е ценен партньор с

жизненоважно значение в

митническия съюз

Тя добави, че с цел засилване на търговията Турция и ЕС ще работят за актуализация на митническия съюз, като обсъдят съществуващите трудности в прилагането му.

Шефката на ЕК подчерта, че ако Турция се придържа към споразумението за мигрантите от 2016 г., това ще бъде “знак за добра воля”. Тя увери, че ЕС ще продължи да финансира Турция за мигрантите и скоро Еврокомисията ще направи предложение, което ще се отрази позитивно на подкрепата за бежанците в Турция.

Двамата представители на ЕС са изразили дълбоко безпокойство за правата на човека в Турция.

“Върховенството на закона и зачитането на основните права са основните ценности на ЕС и ние споделихме с президента Ердоган нашите дълбоки притеснения от последното развитие в Турция в това отношение”, каза Мишел след близо 3-часовите разговори в Анкара.

Оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция буди сериозна тревога, подчерта той.

“Въпросите за правата

на човека не подлежат

на преговори,

те са абсолютен приоритет. Ние бяхме много ясни за това”, отбеляза Фон дер Лайен и ги нарече “решаващ” елемент за по-добри отношения между ЕС и Турция.

“Дълбоко обезпокоена съм от факта, че Турция напусна Истанбулската конвенция. Това е защита на жените и защита на децата срещу насилие и това очевидно е грешният сигнал в момента. Турция трябва да зачита международните правила и стандарти за правата на човека”, изтъкна Фон дер Лайен, като припомни, че страната е членка на Съвета на Европа от основаването на организацията.

“Обещание за “нова ера” от ЕС” е заглавието на в. “Акшам” по темата. “Позитивните отношения с Турция са от интерес за ЕС. Готови сме да предложим конкретен дневен ред, за да укрепим връзката” - така резюмира посланията на ЕС вестникът.

“Не ставайте заложници на Атина”, призовава още европейските лидери в. “Акшам”, като цитира изказване на говорителя на турското президентство Ибрахим Калън по повод разговорите в Анкара. Според говорителя в разговорите е било подчертано, че “не бива да бъде допускано някои страни членки да държат като заложник отношенията” на ЕС с Турция.

Според в. “Йени бирлик”, който цитира европейски източници, ЕС и САЩ следват една линия по отношение на Турция. Преди срещата на Шарл Мишел с турския президент председателят на Европейския съвет се е срещнал с посланика на САЩ в Анкара Дейвид Сатърфилд, с когото са споделили общо мнение по въпроса за установяването на положителни и взаимноизгодни отношения с Турция, посочва вестникът.