Веднъж съдът върна делото срещу Иван Нончев, на ход отново е прокуратурата

Приключва повторното разследване за разораната 100-годишна дюна на къмпинг „Смокиня“ край Созопол, след като окръжният съд в Бургас прекрати делото срещу подсъдимите Иван Нончев, собственик на парцел в къмпинга и багериста Манол Пазвантов и го върна на прокуратурата, научи „24 часа“.

До дни се очаква наблюдаващият прокурор да излезе със становище – ще внесе ли обвинителен акт и срещу кого. Междувременно бившият подсъдим Нончев вече се е подготвил за сезона, установи репортерска проверка. Луксозната му каравана е поставена на вече заравнения терен с гледка към морето, а камуфлажен сенник върху дървен навес я пази от любопитни хорски погледи.

До прекратяване на делото през февруари 2020 г. се стигна, след като стана ясно, че в хода на съдебното следствие са се появили нови фактически данни, различни от тези, събрани по време на досъдебното производство. В официално изявление бе съобщено, че "съдът следва да разгледа делото в рамките на фактическите положения, посочени в постановлението. Когато установи нови, съдът прекратява делото и го връща на държавното обвинение".

Неочакваният обрат по едно от най-шумните и с широк обществен интерес дела настъпи след изслушване на две нови експертизи, от които се появиха противоречия и несъответствия с тезата на обвинението. Според новите данни нямало унищожен, а увреден участък от дюнните местообитания. Освен това се оказало, че повредената пясъчна дюна не се намира в имота, собственост на подсъдимия Иван Нончев.

„По картата за защитените територии би трябвало да има дюни и там, където сега са вдигнати големи хотелски комплекси точно срещу къмпинг "Смокиня". Доказа се, че е имало само сиви дюни, но не може да се установи с точност кога е настъпило физическото им увреждане", коментира пред "24 часа" адвокат Станко Кралев, който представляваше Нончев.

„Очаквам в най-кратък срок наблюдаващият прокурор да се произнесе по делото съгласно законовите процедури. Направени са нови експертизи по указания на Бургаския окръжен съд. Те касаят технически знания на експерти от РИОСВ“, коментира зам.апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова. Основните въпроси, поставени още при първия процес, бяха имало ли е унищожени дюни и каква е тяхната стойност като защитена природна забележителност.

От регионалната екоинспекция не бяха открити за коментар относно новите становища на вещите лица.

Скандалният случай бе оповестен в социалните мрежи в първите дни на 2019 г., а след публикации в медиите Областната дирекция на МВР Бургас се самосезира. Според обвинителния акт от вече прекратеното дело, на 11 януари 2019 г. Нончев като подбудител и багеристът Манол Пазвантов като директен извършител, са унищожили 1295 кв.м. бели, сиви и зараждащи се дюни в защитена територия на местността "Каваци.

Пред "24 часа" тогавашната шефката на РИОСВ Бургас инж.Тонка Атанасова коментира, че унищожените дюни са безценни, както и че трудно могат да се възстановят по естествен път и то след десетки години.

Кадър от януари 2019 г. , запечатал унищожената дюна броени дни след заравняването й с багер.
Кадър от януари 2019 г. , запечатал унищожената дюна броени дни след заравняването й с багер.