Русия спира полетите на свои туристи към България и втори сезон оставаме без тях. Това заяви в тв предаване Ивелина Пулева от Управителния съвет на Бургаската туристическа камара.

Това се случило заради призива на руския политик Владимир Жириновски държавата официално да забрани купуването на имоти в България, както и пътуванията до страната ни с туристическа цел. Освен това туроператорите ни имали информация от руски граждани, че в момента българското посолство в Москва не издава визи освен на хора от смесени бракове.

Последното обаче бе опровергано от туристическото министерство след проверка в посолството ни в Москва. България продължава да издава визи на руски граждани по досегашния ред както в Москва и в големите градове, така и в изнесените визови центрове, които са над 30 за цялата Руска федерация. Освен това България вече обяви, че ще признава сертификатите за ваксинация, направена с препарата “СпутникV”.

Проверка на “24 часа” показа, че все пак е имало спиране на полет на руска авиокомпания, която работи за довеждане на руски туристи, и това се е случило на 2 май. Авиокомпанията е “Сибир” и в този сезон от годината тя има по един полет седмично от Москва до Бургас. През юни, юли и август полетите са всеки ден.

На 2 май самолетът е кацнал в Бургас напълно празен и само е извозил пътниците от Бургас към Москва, разказа Галин Георгиев - управител на най-голямата българска туроператорска фирма, която работи на руския пазар - “Солвекс”.

“Засега няма никакво официално решение на руски правителствен орган за спиране или ограничаване на туристическите пътувания към България. Но това не е и възможно, защото между 1 и 10 май в Русия не се работи заради струпването на празниците. Чак на 11 май ще има заседание на техния оперативен щаб за пандемията и тогава се очаква да съобщят към кои държави ще има ограничения за пътуване”, обясни Георгиев.

От морскките ни летища Варна и Бургас заявиха, че не всички полети за май от Русия са анулирани. Засега заявките за юни, юли и август за чартъри от Русия си стоят непроменени. По тяхна информация на 11 май щели да отворят българските консулства в руските градове, които издават визи. Общо за сезона са заявени 450 полета от Руската федерация.

Прогнозите на двата аеропорта за летния сезон според заявките е изпълнение на 70% от полетите, сравнено с 2019 г. Над 14 000 полета на летище Бургас и над 9500 на летище Варна. Това означава над 3 милиона пътници за двете летища при нормално над 5 милиона в последните години преди кризата. 2020 г. е приключила с над 1 милион пътници общо на двете летища.

Топ 5 дестинации с най-много планирани полети за Варна са вътрешните Варна-София, Германия, Полша, Турция и Англия. Топ 5 дестинации с най-много планирани полети за Бургас са Чехия, Германия, Полша, Русия и Англия, са данните на двете летища към момента.