Над 500 случая на индийската мутация на коронавируса са открити вече на Острова

Британските граждани ще получат зелена светлина да почиват в чужбина след 17 май, но само в малка група държави. По предварителна информация България не е сред тях, което означава, че за второ лято родният туризъм няма да може да разчита на клиенти от Острова.

Англия ще разреши зелени коридори за пътуване единствено до места, в които има малък брой на заразяване от коронавирус през последните месеци, висок процент на ваксинирани и надеждна система на тестване. За такива към момента се смятат Израел, Малта, Португалия, Гибралтар, Барбадос, Мароко и Гренада.

Повечето

европейски

страни попадат

в т.нар. кехлибарена

група,

което означава, че може да се пътува до тях, но при завръщане подлежиш на 10-дневна задължителна карантина и два допълнителни теста за коронавирус за 200 паунда освен отрицателния, който е необходимо да представиш при влизане в Англия. Така изключително популярни сред британците дестинации като Испания, Гърция и Турция също изглеждат непривлекателни за тях към момента въпреки уверенията от властите им, че ще приемат ваксинирани британски граждани при улеснени процедури.

Чартърните полети между Обединеното кралство и родното Черноморие също са спрени до края на юни, както и голяма част от редовните полети до България. Властите в Лондон планират

на 20 юни да

направят

актуализация

на списъка

с държави

със зелени коридори, но е малко вероятно страната ни да се класира между тях въпреки намаляващите случаи на заразяване, тъй като процентът на ваксиниране и тестване у нас все още е малък.

Британското правителство е категорично, че няма да прави компромиси по отношение на международните пътувания, тъй като се опасява, че чрез тях могат да бъдат внесени нови мутации на коронавируса, които да подкопаят успешната ваксинационна кампания в страната. Вече са ваксинирани близо 35 млн. души, което е повече от половината от населението, като 404 хиляди от тях са получили и втора доза.

Би Би Си обаче разкри, че някои от експертите в британското здравеопазване са настояли да се повиши степента на безпокойство към индийския вариант, който е открит вече на няколко места в Обединеното кралство. Става въпрос за над 500 случая, засечени в Лондон и северозападната част на страната. Смята се, че индийската мутация е по-заразна и успява да разболее и ваксинирани. Едно от местата, където е засечена, е дом за възрастни хора. Макар всичките му обитатели да са били ваксинирани, 14 от тях са се заразили и някои е трябвало да бъдат лекувани в болница. Властите обаче се въздържат да повишат степента на опасност от него, тъй като смятат, че случаите са свързани с пристигнали от Индия хора и все още нивото на предаване на заразата не буди тревожност.