Туроператори предупреждават, че ще има масови фалити и на наши фирми

Около 150 хиляди българи, които са предплатили изцяло или частично почивките си в Гърция за това лято, почти със сигурност няма да могат да ги осъществят и дори ще е проблем да си възстановят парите още сега. Това стана ясно вчера от съобщение на гръцкия туроператор “Музенидис травел”, който обяви, че удължава до 31 юли срока, в който не може да осъществи платените вече почивки. В края на миналата седмица датата беше 26 юни.

През “Музенидис травел” минават около 70% от почивките на български граждани, като фирмата купува на едро нощувки в хотели из цяла Гърция и ги предлага на наши туроператори. С тази фирма работят десетки български агенции.

Българското представителство - “Музенидис травел България” ЕООД, има сключена задължителна застраховка “Отговорност на туроператора”, но тя е на стойност 70 000 лв., които няма да са достатъчни да покрият щетите на клиентите, още повече че тя има да плаща и пътуванията на 983 българи, отложени от миналото лято, стана ясно от обясненията на собственика ѝ Теодор Севастидис. Само те са на стойност към 200 хиляди лева.

“Вече всеки ден получаваме сигнали от наши членове, че хотели в Гърция отказват да приемат българи с резервации, направени през “Музенидис”. За да не останат клиентите им на улицата, колегите са принудени да ги плащат отново на хотела. Обемите обаче са непосилни и такова повторно плащане до края на сезона е абсолютно невъзможно. То ще доведе до ликвидни проблеми на редица български фирми”, каза Павлина Илиева, председател на Обединение “Бъдеще за туризма” (ОБТ).

Проблемите с липсата на застраховки с достатъчно покритие започнаха още миналото лято, когато заради пандемията застрахователите буквално зарязаха туристическия бранш и започнаха да сключват полици само на минималната изисквана от закона сума. Самият Севастидис каза в сряда, че още миналата година е настоял пред застрахователя за полица на обичайните за него 250 хиляди лева, но получил отказ. Когато казал това на служебната министърка на туризма Стела Балтова, тя му отвърнала, че е трябвало още тогава да обяви фалит и да започне да осребрява имущество, за да се разплати.

В момента гръцкият партньор например не е обявил несъстоятелност, тъй като се надява да преговаря с държавата за някаква помощ. “Музенидис” е един от най-големите туроператори в южната ни съседка и притежава хотелски вериги в цяла континентална Гърция и по островите, малка авиокомпания и 400 автобуса и държи около половината от руския пазар. Проблемите на фирмата започнаха през март, когато почина собственикът ѝ Борис Музенидис.

“Проблеми със застраховките на туроператорите ще започнат да възникват и с други фирми, а в същото време ние нямаме Гаранционен фонд. Но и да имахме, той не би помогнал при такъв мащабен фалит, самите туроператорски фирми би трябвало да сключват помежду си “Гражданска отговорност”, иначе ще почнат да гърмят една след друга”, каза пред “24 часа” доскорошният председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции Димитър Попов.

При последната мащабна поправка на Закона за туризма през 2016 г. идеята на министерството бе да се направи Гаранционен фонд с отчисления от печалбите на туроператорите, от който да се изплащат обезщетенията за провалени почивки в такива случаи. Тогава обаче на бранша това му се видя скъпо и те настояха вместо това да има задължителна застраховка.

Междувременно две браншови организации в туризма - ОБТ и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), се заканиха да протестират пред президентството идния вторник. Претенциите им са правителството спешно да поправи правилата за подпомагане на туроператорските фирми, тъй като сега те били ограничителни. Те настояват и поредната фаза от подпомагането да се пусне възможно най-скоро, тъй като стартът на приема на документи е обявен за 5 юли.

Туроператори предупреждават,

че ще има масови

фалити и на наши фирми